Psykologia on usein kiinnostava aihe keskusteluissa, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että alasta nautittaisiin. Vaikka aihe sinällään olisikin mieluinen, voi olla että alan tietyt osa-alueet tekevät siitä täysin väärän vaihtoehdon. Ennen kuin valitaan psykologin koulutuksen aloittaminen, kannattaa miettiä omaako hakija seuraavia tässä artikkelissa esitettyjä ominaisuuksia.

Halu työskennellä ihmisten parissa

Ellei alalle hakeutuva henkilö halua työskennellä ihmisten kanssa, ollaan jo alusta alkaen hakeutumassa väärälle alalle. Psykologian koko luonne on keskittynyt ihmisiin ja vaikka kaikilla alan osa-alueilla ei asiakkaita olekaan, tulee niissä silti olla yhteydessä muihin ihmisiin, vähintään tutkimuskohteina. Mikäli halutaan erakoitua ja olla ihmisten kanssa mahdollisimman vähän, psykologian sosiaalinen puoli voi olla haastava.

Stressinsietokyky

Psykologin tulee sietää hyvin stressiä, jota tulee hyvin monelta puolelta. Aikarajat, omituiset työtunnit, paperityöt ja vaativat asiakkaat ovat vain muutamia asioita, jotka saavat psykologin mielen kärsimään. Stressinsietokykyä voidaan aina yrittää parantaa, mutta jos oma henkinen puoli ei ole kestävintä sorttia, ei ala todennäköisesti ole järkevä valinta.

Palkka ei saa olla psykologin ammatin valitsevalla pääosassa

Usein ajatellaan, että psykologit tienaavat hurjasti rahaa ja tämä houkuttelee tietenkin koulutuksen aloittamiseen. Oikeasti psykologit eivät kuitenkaan pääse isoihin palkkoihin käsiksi ennen pitkää työuraa ja jopa kymmenien vuosien kouluttautumista, eli pelkästään rahan perässä alalle ei kannata lähteä.

Opiskelumotivaatio

Jos opiskeleminen ei kiinnosta, ei tälle alalle kannata hakeutua. Vaikka opiskeleminen onkin hetkellisesti hauskaa, ei psykologin ammatista voi haaveilla, ennen kuin siihen on panostettu useiden vuosien opinnot. Varsinkin jos halutaan isompaa palkkaa ja parempia työpaikkoja, tulee tähän varata jopa vuosikymmen, sillä alemmalla tutkinnolla voi lähinnä koristaa seinää. Jotkut psykologin tutkinnot vaativat myös opiskelua muiden alojen parissa, kuten lääketieteen kursseilla ja tämä tulee lisäämään työmäärää valtavasti.

Ellei psykologia innosta tarpeeksi, on varmasti vaikea sitoutua opintoihin eikä alalle kannata lähteä, ellei se kiinnosta. Vaikka kaverit tykkäisivät avautua sinulle, ei se tarkoita, että ala olisi nautinnollinen. Usein vuosien koulutus saa henkilön jämähtämään alalle ja lopputuloksena on elämäänsä kyllästynyt psykologi, joka tuskin pystyy auttamaan oikeasti yhtään asiakasta. Jos tuntuu siltä, että alan valinta oli väärä, kannattaa alaa vaihtaa.