Ammatin valitseminen on yksi suurimmista tehtävistä päätöksistä ja se tulee vaikuttamaan asuinpaikkaan, palkkaan ja elämäntyyliin, josta voidaan jo nauttia tai sitä voidaan katua. Tietenkin tavoitteena on valita sellainen ala, joka sopii itselle parhaiten ja pystyy täyttämään odotukset, pitkän tähtäimen tavoitteet sekä tarpeet. Ammattiin ei ehkä olla välttämättä sidoksissa lopullisesti, mutta elämä on huomattavasti helpompaa, jos ensimmäisellä valinnalla osutaan oikeaan. Tämä auttaa luomaan uran josta nautitaan, joka tuo leivän pöytään ja pystyy pitämään mielen virkeänä aina. Useat ihmiset kuitenkin kaatuvat muutamiin sudenkuoppiin, jotka johtavat huonoihin valintoihin.

Muiden jalanjälkien seuraaminen

Ei ole lainkaan tavatonta, että lapset seuraavat vanhempiensa ammattia ja päätyvät sellaiselle alalle, joka ei oikeasti kiinnosta yhtään. Varsinkin, jos vanhemmat ovat menestyneitä ja ylisuorittavaa tyyppiä, on paineet seurata samaa linjaa suuret.

Jokainen ihminen on kuitenkin yksilö ja oma ura tulee valita omien tarpeiden ja kiinnostusten mukaan. Tämä voi olla haastavaa, varsinkin alussa, mutta elämää ei voi perustaa muiden miellyttämiselle, oli kyseessä sitten isovanhemmat, kaverit, vanhemmat tai vaikka opettajat. Lähimmäisille voi muistuttaa, että näiden mielipidettä arvostaa, mutta itse haluaa tehdä sellaista työtä, mistä nauttii ja mitä kohtaan tuntee intohimoa.

Älä luota muiden mielipiteisiin liikaa

Kokeneilta ja alan ammattilaisilta kannattaa aina pyytää ensikäden tietoa ammatista, mutta kukaan ei tunne itseä yhtä hyvin kuin itse. Loppupeleissä ainoastaan oma mielipide on ratkaiseva ja vaikka kaikki muut pitäisivät tehtävää täysin sopimattomana, ei tästä kannata lannistua. Edessä on pitkä opiskelu ja vieläkin pidempi työura, joten valinnalla on suuri vaikutus omaan hyvinvointiin.

Älä lähde sokeana matkaan

isoimpiin virheisiin kuuluu ennakkotietojen unohtaminen ammattia valittaessa. Joku ammatti voi tuoda paljon rahaa, mutta kannattaa myös selvittää miten paljon työtä, opiskelua ja vastuuta ura pitää sisällään. Mikäli alaa ei tunneta kokonaan, ei sitä kannata valita itselle, sillä harvoin muuten pärjätään kyseisen valinnan kanssa. Kun taas pohjatyö on tehty perusteellisesti ja tiedetään hyvin pitkälle, mitä vastassa odottaa, voidaan varautua ja lähteä hyvillä mielin alalle.